Parkinson Hastalarına Özel Mekatronik Kaşık



Parkinson Hastalarına Özel Mekatronik Kaşık

Sinir sistemini etkileyen Parkinson hastalığı insan vücudunda el ve kolların koordinasyonlarının bozulmasına, hareketlerin yavaşlamasına ve titremelere (tremor) sebep olur. Bu hastalık, günlük yaşantıda yapılan yeme içme gibi eylemlerin gerçekleştirilmesini önemli derecede zorlaştırır. Özellikle çok şiddetli titremeye sahip insanlar kendi yemeklerini bile yemekte zorlanırlar.

Parkinson hastaları için geliştirilen mekatronik kaşık "Liftware" hastaların  kol ve ellerindeki şiddetli titremeleri stabilize ederek yemek yemelerine büyük ölçüde yardımcı oluyor.

San Francisco Lift Laboratuvarı tarafından geliştirilen mekatronik kaşık jiroskop ve akselerometre sensörü yardımıyla hastanın elindeki titremenin kuvvetini ve yönünü belirliyor. Kaşık üzerinde bulunan kontrol sistemi önceden ayarlanan parametreler ve açısal dönme sinyali temeline göre çalışıyor. Ekip teknolojik kaşığın geliştirilmesinin iki yıldan uzun zaman aldığını ve 100'den fazla algoritma geliştrildiğin, ve test edildiğini söylüyor.

Şimdilik 5cm'ye kadar olan titreşimleri  %70 oranında stabilize edebilen mekatronik kaşık gücünü küçük bir pilden alıyor.


Kaşık ele alındığında;
Kaşığın sap kısmında bulunan sensörler eldeki titremeyi algılıyor.




Yemek yemeye başlandığında;
Liftware kaşık eldeki titremeye karşılık vererek kaşığın sabit kalmasını sağlıyor.




Daha az saçılma ve dökülme;
Kaşıktan dökülen yiyecekler büyük oranda azaldığından hasta kişi yemeğini daha rahat yiyebiliyor.





Geliştirici ekip hastaların yaşam kalitesini ve bağımsızlığını arttırmaya yönelik anahtarlık, çatal gibi ürünleri piyasaya sürmeyi planlıyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.