Giyilebilir Üçüncü Kol

Georgia Institute of Technology araştırmacıları bateristlere üçüncü bir kol ile bateri çalmalarına imkan veren giyilebilir robot kol geliştirdi.
Omuza bağlanabilen bu akıllı protez kol, kişinin yaptığı hareketleri algılayıp cevap verebiliyor ve muziği duyabiliyor. Örnek vermek gerekirse baterist, hi-hat ziline vurmaya başladığında robotik kol ride ziline vurmaya başlıyor. Aynı şekilde baterist trampete vurmaya başladığında robotik kol low-tom olarak adlandırılan davula vurmaya başlıyor.
Robotik protez kolun akıllı olmasının birkaç sebebi var. Bunlardan birincisi, robotik kol ortamda çalan müziği tanıyabiliyor. Bu özellik sayesinde ritim ve vuruşları doğaçlama yaparak uyumlu hale getiriyor. Örneğin baterist yavaş ritimde çaldığında robotik kol tempoyu azaltıyor, ritim hızlanmaya başladığında ise kol da vuruşları hızlandırıyor.
Bir diğeri ise robotik kolun her seferinde baterinin konumunu, yönünü ve insan kolu ile bateri arasındaki mesafeyi algılayabilmesi. Robotik kol, bir enstrumana yaklaştığında, mesafe ve yakınlığı algılamak için yapısındaki gömülü ivmeölçerlerden faydalanıyor. Yerleşik motorlar bagetin her zaman vurma yüzeyi ile paralel olmasını kontrol ederken aynı zamanda bagetin yüksekliğini, alçaklığını ve bükülme açısını ayarlayarak bagetin davul ve zil ile sert bir şekilde temas etmesine olanak sağlıyor. Robot kol aynı zamanda hareket yakalama teknolojisi ile programlandığından kişinin kolları ile birlikte doğal ve sezgisel olarak hareket ediyor.
Prof. Weinberg ve araştırmacı öğrenci bir grup müzik, mühendislik, yazılım ve fizik bilimlerini bir arada kullanarak 2014 yılında Atlanta’da yaşan baterist Jason Barnes için robotik protez kol geliştirmişler. Barnes 2012 yılında kapıldığı elektrik şoku yüzünden sağ kolunu kaybetmiş. Bateri çalma tutkusu pes etmesine izin vermemiş, Weinberg ve ekibi ile birlikte kaybettiği kolu için iki bagetli bir robotik protez kol geliştirmişler. Bu robotik kol, geçirdiği kaza sonrası müzik hayatına devam etmesini sağlamış ve aynı zamanda kendisini dünyanın en hızlı bateristi olmasına imkan sağlamış. Tüm bu başarılar Weinberg’in “giyilebilir üçüncü kol” projesini hayata geçirmesinde etkili olmuş.
Weinberg, “Vücudunuzun parçası olmuş bir robotik cihaza sahip olduğunuzda, düzenli çalışmasının yanında tamamen farklı bir duyguya da sahip oluyorsunuz. ” diyor ve şöyle devam ediyor; “ Robot, vücüdunuzu nasıl hareket ettirdiğinizi öğreniyor, etkinliğinizi arttırabiliyor ve sizi tamamlayabiliyor. Sizin vazgeçilmez bir parçanız haline geliyor.”
Weinberg ve ekibinin birsonraki çalışması kol hareketleri ile beyin dalgaları aktivitesi arasında bağlantı oluşturmak. Takım şimdiden elektroansefalogram kafabandı ile bateristlerin beyin modellerini saptama deneylerine başladılar. Baterist tempoyu ve enstrumanı değiştirmeyi düşündüğü anda, robotik kolun tepki vermesini sağlayacak beyin aktivitelerini tanımlamayı umuyorlar.
Aşağıdaki kısa video ile üçüncü robotik kolun tuttuğu ritimleri görebilirsiniz.
Kaynak; Georgia Tech
Hiç yorum yok: