Nasıl Drone yaparım? (Bölüm-1)
Nasıl Drone yaparım? (Bölüm-1)
Kendi insansız hava aracınızı (İHA) drone’unuzu tasarlamak mı istiyorsunuz? Bu konuda size rehber olacağını düşündüğüm bir yazı serisi yazacağım. Bu yazı serisi hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlayan, her geçen gün gelişmekte olan ve yaptığı işlere hergün bir yenisini daha ekleyen İnsansız Hava Araçları (İHA) yani drone'ları daha yakından tanımamıza yardımcı olacak, aynı zamanda kendi drone'umuzu tasarlamak veya var olanı geliştirmek için güzel bir rehber olmasını umuyorum.
Peki bu drone'ların tipleri ve özellikleri nelerdir? Neye göre adlandırılırlar? Bir drone satın almak istediğimizde hangi özelliklere dikkat etmeliyiz? Gelin daha yakından inceleyim;
Drone Tiplerini Tanıyalım
Drone (UAV); İnsansız Hava Aracı (İHA) ile aynı anlamı taşımaktadır. İHA ifadesi daha çok askeri alanda kullanımı terih edilirken, Drone terimi hobi amaçlı alanlarda kullanımı tercih edilir. Her ikisi birbirinin yerine kullanılabilir. Ben yazılarımda genellikle drone terimini kullanacağım.
RTF “Ready to Fly” (Uçuşa Hazır); Drone tamamen montajlı halde gelir ve uçuş için gereken tüm bileşenleri içerir, herhangi bir ayarlama gerektirmez. Bazı durumlarda pervaneleri montaj yapmanız veya kumandayı drone’a tanıtmanız gerekebilir. Bunlar dışında yapmanız gereken sadece bataryaları şarj etmek ve drone’u uçmak.
BNF “Bind and Fly” (Bağla ve Uç); Drone bir alıcı ile birlikte tamamen montajlı halde gelir. Yapmanız gereken uyumlu bir verici (kumanda) seçmek ve alıcıya bağlamak.
ARF “Almost Ready to Fly” (Neredeyse Uçmaya Hazır); toplanmış halde gelen drone’un uçuş yapabilmesi için gereken parçaların neredeyse tamamını yapısında bulundurur. Kumanda (verici) ve alıcı (receiver) gibi bileşenleri genellikle içermezler. Bazen batarya ve rotor gibi bileşenleri de bulundurmayabilir. Tercihinize ve bütçenize göre uyumlu bileşenleri kendiniz tamamlayabilirsiniz.
DIY “Do It Yourself” (Kendin Yap); Günümüzde özel yapım drone’lar için kullanılan bir ifadedir. Farklı tedarikçilerden alınan parçalar ile sıfırdan tasarlamayı veya köklü modifiye gerektirir.
Multirotor Çoklu rotor anlamına gelir. Drone kolunun hem altında hem de üstünde iki ayrı rotor bulunduğu durumlarda kullanılır.
Tricopter Tipik görüntüsü Y harfine benzer. Üç adet destek koluna ve üç adet rotora sahip drone için kullanılır. Y3 ve Y6olmak üzere iki versiyonu bulunur. Y3 üç adet destek kolu ve her destek kolu ucunda bir adet rotor bulunduğunu, Y6 ise yine her destek kolu ucunda ikişer tane rotor bulunduğunu belirtir. Kol ucundaki rotorlardan biri kolun üstüne konumlandırılırken diğeri de aşağı bakacak şekilde kolun altına konumlandırılır.
![]() |
Tricopter Y3 |
![]() |
Tricopter Y6 |
Quadcopter - Drone’lar ile ilgili günlük hayatta sıkça karşılaştığımız bir terimdir. Kullanımı en yaygın drone tiplerinden biridir. Quad kelimesinden anlaşılacağı üzere 4 rotora sahiptir. İki farklı tipte yapılandırılmaya sahiptir. Bunlardan biri “+” yapılandırmasıdır. Quadcopter’in ön yüzü kollardan biridir. Diğeri ise “X” yapılandırmasıdır. Quadcopterin ön yüzü iki kolun arasıdır.
Ayrıca “X” yapılandırmasının da kendi arasında X4 ve X8 olmak üzere iki versiyonu vardır. X4 her bir destek kolunun ucunda bir adet rotor bulunduğunu ve toplamda dört adet rotora sahip olduğunu, X8 ise her destek kolunun ucunda ikişer tane rotor bulunduğunu ve toplamda sekiz adet rotora sahip olduğunu belirtir. Kol ucundaki rotorlardan biri kolun üstüne ve havaya bakacak şekilde konumlandırılırken, diğeri ise kolun altına ve yere bakacak şekilde konumlandırılır. Drone’ların geneli için quadcopter teriminin kullanımı doğru değildir. Her quadcopter bir drone’dur ama her drone bir quadcopter değildir.
![]() |
Quadcopter X4 |
Hexacopter 6 adet rotora sahip drone tipidir.
![]() |
Hexacopter |
Octocopter 8 adet rotora sahip drone tipidir.
![]() |
Octocopter |
Spyder Dört veya altı rotora sahip drone’larda destek kollarının simetrik olmadan farklı açılarda konumlandırıldığını gösterir. Genellikle arka yüzüne ait kollar daha dar açılı olurken ön yüze ait kollar daha geniş açılı konumlandırılır. Resimlerden daha detaylı görebilirsiniz.
![]() | ||
Spyder 6
|
V-Tail Dört rotora sahip drone’larda arka yüzdeki iki kolun “V” şeklinde açı yaparak konumlandığını belirtir. Bu iki koldaki rotorlar genellikle yere bakacak şekilde yerleştirilir.
![]() |
V-Tail |
![]() |
Micro Drone |
Buraya kadar drone'ların tiplerini, isimlendirmelerini ve yapılarını resimlerle birlikte anlatmaya çalıştım. Önümüzdeki yazılarda yukarda bahsettiğim tüm yapıları daha yakından inceleyeceğiz. Uzun bir yazı dizisi olacağını şimdiden söylemeliyim. Bir sonraki "Nasıl Drone yaparım? (Bölüm-2)" yazımda iniş takımı, frame gibi drone mekanizmalarından ve pervane, rotor, güç dağıtım kartı gibi uçuş için gerekli olan yapılardan bahsedeceğim.
Hiç yorum yok: