Yeni Raspberry Pi 3 ve Teknik Özellikleri

Yeni Raspberry Pi 3 ve Teknik Özellikleri

Dört yıl önce ilk kez tanıtılan Raspberry Pi, günümüze kadar 8 milyondan fazla satış rakamına ulaşma başarısı gösterdi. Bu satışın üç milyonu sadece geçtiğimiz yılda gerçekleşti. Dördüncü yıl kutlaması adına özel olarak üretilen Raspberry Pi 3 geçtiğimiz şubat ayında sürpriz bir şekilde tanıldı. Satış fiyatında değişiklik yapılmayan Yeni Raspberry Pi 3’de en çok dikkat çeken yenilik ise wireless ve bluetooth modüllerinin entegre halde gelmesi.

Teknik Özellikleri

SoC: Broadcom BCM2837
CPU: 4x ARM Cortex-A53, 1.2 GHz 64-bit
RAM: 1GB LPDDR2 (900MHz)
Networking: 10/100 Ethernet, 2.4GHz 802.11n Wireless
Bluetooth: Bluetooth 4.1 Classic, Bluetooh Low Energy
Storage: MicroSD
GPIO: 40-Pin header, populated
Ports: HDMI, 3.5mm analogue audio-video jack, 4x USB 2.0, Ethernet, Camera Serial Interface (CSI), Display Serial Interface (DSI)
Fiyat: 35$

Wireless Modülü


Çok küçük yapıda olan Wireless Modülü, mikroskop veya büyükteç yardımıyla net bir şekilde görülebiliyor. Broadcom BCM43438 chip, 2.4GHz 802.11n wireless LAN ve düşük enerji tüketen Bluetooth 4.1 Classic radyo desteğine sahip. Akıllıca tasarlanan modül kart üzerine doğrudan yerleştirildiğinden dolayı kapladığı alanı ve maliyeti azaltmış oluyor. Bu yeni modül kablosuz klavye ve mouse kullanmaya olanak sağlarken aynı zamanda sensör gibi çevre birimlerden aldığı verileri de kablosuz aktarmaya imkan sağlıyor.

Anten

Raspberry Pi 3 harici bir antene ihtiyaç duymuyor. Boyutları olabildiğince küçük tutmak adına chip anten doğrudan kart üzerine entegre edilmiş. Küçük boyuta sahip olması duvarların arkasından gelen wireless ve Bluetooth sinyallerini toplamasına engel oluşturmuyor.

İşlemci

Yeni Raspberry Pi 3 için özel olarak tasarlanan Broadcom BCM2837 çip üzerinde sistem (SoC), 1.2 GHz hızında çalışan 4 adet yüksek performanslı ARM Cortex-A53 işlemci çekirdeğine ve 32KB Level 1 ve 512KB Level 2 önbellek hafızasına sahip. Ayrıca VideoCore IV grafik işlemcisini ve 1 GB LPDDR2 bellek modülünü de yine aynı sistem üzerinde barındırıyor.

GPIO

Raspberry Pi 3 diğer modellerinde (Model B+ ve Model A+) olduğu gibi yine 40 adet giriş-çıkış pin sayısına sahip. Herhangi bir donanım değişikliğine gerek olmadan kullanılabilmektedir.

USB Çipi

Raspberry Pi 3 bir önceki selefi olan Raspberry Pi 2’de olduğu gibi  aynı SMCS LAN 9514 çipinde 10/100 Ethernet bağlantısı ve 4 adet USB kanalı kart üzerinde bulunduruyor.



Sonuç olarak Raspberry Pi kullanıcıların herzaman ihtiyaç duyduğu wifi ve bluetooth modülünü üzerinde bulundurması, işlemci güçlendirmesi ile bir önceki Raspberry Pi 2 modelinden yüzde 50 dafa fazla performansa sahip olması ve en önemlisi fiyatında değişiklik yapılmaması proje geliştirenler ve hobi amaçlı ilgilenenler için çok daha cazip bir mini bilgisayar olmasını sağlıyor. Bakalım Raspberry çıkaracağı yeni geliştirme kartlarında hangi yenilikleri bizlere sunacak.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.